Jeg trodde jeg var flink til å telle

Torgrim.jpg

Klokken er 08:00. Torgrim tar meg imot med åpne armer, og er klar for å vise hvordan hans arbeidshverdag ser ut. Torgrim har så vidt fått parkert privatbilen, før han må hive seg rundt på første oppdrag - levere institusjonstøy og sengetøy til Hornnesheimen. Det blir fort tydelig at dette er noe Torgrim har full kontroll på. Han jobber raskt og effektivt, og før jeg har enset at han har gått inn på Hornnesheimen med bestillingen, returnerer han tilbake med en full tralle med brukt tøy som er klar for vask. 

På tirsdag møtte jeg (April Ann) opp i vaskeriet for å møte en av de få som har vært ansatt i bedriften siden Setpro holdt til på Byglandsfjord, nemlig Torgrim Moseid. Torgrim er ansatt gjennom tiltaket Varig tilrettelagt arbeid (VTA), som er et tilbud for mennesker som har innvilget en uførepensjon, men som likevel ønsker å være en bidragsyter i arbeidslivet. I VTA er man, på lik linje med alle andre, arbeidstaker i henhold til arbeidsmiljøloven, og det skrives kontrakt for arbeidsforholdet. 

Torgrim jobber hver tirsdag til fredag fra klokken 08:00-15:00, og er hovedsakelig tilknyttet vaskeriet på Setpro. Her er han delaktig i de aller fleste arbeidsoppgaver som vaskeriet har å tilby; bretting av ulike tekstiler, kjøre ut bestillinger til kunder, henge opp uniformer, sortering av tøy, pakking av bestillinger og vannprøver i henhold til krav fra NVK (Norske Vaskeriers Kvalitetstilsyn). 

Når vi kommer tilbake igjen til vaskeriet starter vi på neste arbeidsoppgave. Denne gangen er det telling og pakking av bestillinger som står for tur. Både Ose turistheim, Evje Park og Flateland Camping skal forsynes med nytt sengetøy og håndklær. Torgrim finner frem bestillingsseddelen, og leser det som står skrevet. Akkurat som vi jobbveileder har et eget "stammespråk" i hverdagen vår, skjønte jeg idag at dette er noe de også har på vaskeriet. Jeg klarer ikke å skjønne hva "Pakke 5 deler" betyr, men Torgrim har full kontroll på at dette betyr laken, dynetrekk, putetrekk, stort håndkle og lite håndkle. Planen er at jeg skal hjelpe til med pakkingen, og Torgrim forteller på en enkel måte hvordan arbeidsoppgaven skal utføres. Jeg har lenge trodd jeg var flink til å telle, men legger dette fra meg da jeg ser Torgrim i aksjon. At man etter flere år på vaskeriet lærer seg noen teknikker for å være effektiv, er det ingen tvil om!

Innimellom alt som skal gjøres, får jeg spurt Torgrim om hvordan det er å jobbe på Setpro. Han forteller at han synes Setpro er en veldig god arbeidsplass. Det er varierte arbeidsoppgaver, og det er aldri en dag som er lik. Torgrim trekker frem lunsjen på Setpro, som han beskriver som et sosialt samlingspunkt for alle ansatte i bedriften. Her blir man bedre kjent med hverandre - noe Torgrim er tydelig på at han setter pris på. 

Siste arbeidsoppgaven jeg får være med på, er bretting av ulike rene tekstiler. Her viser Torgrim at han også har tanke for alle sine kollegaer, og har skjønt hva som er sentralt i Setpro. Han forteller viktigheten av at man bretter slik det blir tellekant, for at det skal bli lettere for alle å telle, når pakking av bestillinger står for tur. Vi bretter både håndklær, kluter, smekker og undertøy. Selv om jeg har nok av erfaring fra bretting av eget tøy hjemme, har jeg flere spørsmål underveis for hvordan bretting skal utføres - og Torgrim er som vanlig ikke vanskelig å spør. Han forklarer på en lettfattelig måte hvordan alt skal brettes, og gjør det enkelt for meg å kunne bidra. 

I løpet av den tiden jeg har vært på vaskeriet har jeg også fått tatt en prat med arbeidsleder, Geir Egil. Han beskriver Torgrim som en potet, som kan alt i vaskeriet. Han er aldri vanskelig å be, og sier stort sett ja til det meste. Torgrim pleier også å tilby seg å jobbe ekstra ved behov, eksempelvis ved høytider hvor bestillingene kommer inn på rekke og rad. Geir Egil avslutter med å si at Torgrim er en stor ressurs på vaskeriet, og at de to sammen er et godt team. 

Helt avslutningsvis vil jeg fortelle om en ting jeg synes det er viktig å få frem; nemlig at Torgrim er en mann som er stolt over jobben sin - med god grunn. Torgrim forteller at han både nå, men spesielt tidligere, har hørt folk prate om det å jobbe på Setpro på en nedverdigende måte. Det har har vært mye fordommer, og en klassisk beskrivelse av Setpro har over lengre tid vært at det er en "nøttefabrikk". Torgrim har imidlertid aldri brydd seg om dette, og har alltid fortalt hvor han jobber dersom noen har spurt. Jeg tror jeg kan snakke for alle i Setpro når jeg sier at vi er stolte over den jobben Torgrim har gjort for Setpro over mange år, og at han sammen med oss andre på Setpro er en god bidragsyter til samfunnet. 

unnamed.jpg